Zuidwest-Europa

Item

Zalig zomers: Midden- en Zuid-Portugal en Spanje

Volgens sommigen is een reis naar Portugal ideaal vanwege het zachte klimaat. Maar als u er dan toch bent, mag u de mooie rotskusten in het zuiden niet missen. Evenals monumentaal Lissabon, waar in de volkswijken de zachte snik van de fado klinkt. Voordat uw caravan of camper in Portugal staat, rijdt u in Spanje langs bedevaartsoord El Rocío. Het ligt in Nationaal Park Doñana. Rondom de hagelwitte kerk liggen vooral zandwegen en het grootste gedeelte van het jaar wonen er nauwelijks mensen in El Rocío. In de aanloop naar Pinksteren is het er wel een drukte van belang. Dan komen honderdduizenden bedevaartgangers van heinde en verre om de Heilige Maagd van Rocío te vereren. Te paard of met ossenwagens, maar voor het gemak ook met terreinwagens. U waant zich in het Wilde Westen en dat bént u ook - van Spanje.

Vasco da Gama
De Portugezen waren lang geleden geduchte concurrenten van Nederland als zeevarende natie. De bekendste van alle Portugese zeevaarders, Vasco da Gama, was de eerste Europeaan die via Kaap de Goede Hoop naar India voer. Hij stichtte er een Portugese kolonie, voerde een wrede strijd met de lokale bevolking en wist grote rijkdommen buit te maken voor de Portugezen. Uiteindelijk stierf hij in het Indiase Kochi, werd verscheept naar zijn thuisland en ligt nu begraven in Mosteiro dos Jerónimos, een klooster in Lissabon.

Zon en zee
In de zuidelijke kuststreek van Potugal komt de rand van de zee in twee smaken: met zandstrand of met schitterende rotskusten. Grillige formaties dagen u uit voor een stevige wandeling. De steile kliffen gaan het u niet makkelijk maken, maar het uitzicht bovenop maakt dat helemaal goed. Zoals vanaf het markante silhouet van Ponta de Sagres, vlak bij Cabo São Vicente, het meest zuidwestelijke puntje van het Europese vasteland. Gaat u voor het strand, dan kunt u kiezen uit brede zandstranden, kleine baaitjes of ondiepe lagunes; Portugal heeft het allemaal. Aan het einde van zo’n zonovergoten dag is het heerlijk dwalen door een klein havenstadje of vissersplaatsje, met als 'toetje' een lokale specialiteit als Caldeirada. Dit visstoofpotje smaakt heerlijk op een terras, bijvoorbeeld in het drukke en toch heel sfeervolle Lagos.

Lissabon
Op de oevers van de Taag kunt u op ontdekkingsreis door Lissabon. Torre de Belém en het klooster Mosteiro dos Jerónimos herinneren aan de tijd dat de Portugezen zelf op ontdekkingsreis gingen. De stad is sindsdien met haar tijd meegegaan. Neem in de wijk Baixa de Elevador de Santa Justa. Deze gietijzeren lift brengt je moeiteloos naar het 45 meter hogere Largo do Carmo, vlak bij Bairro Alto. Kleine minpuntje: door de lift mist u een excuus om puffend neer te zijgen op één van de vele terrasjes aan dit plein. Maar ach, hebben we daarvoor een excuus nodig?

Item  Item  Item

Met een snik: de fado
Zo vrolijk als het stralende zonnetje buiten, zo melancholiek is de Portugese volksaard. Dat hoor je in de fado, het Portugese levenslied dat je het beste kunt beluisteren in de volkswijken van Lissabon en Coimbra. Aanvankelijk het lied van mensen aan de zelfkant van het leven, groeide de fado uit tot een cultstatus. Het lied van fadista's, zangeressen als Amália Rodrigues, begeleid door een twaalfsnarige Portugese gitaar, staat sinds 2011 op de Unescolijst voor Werelderfgoed.

Rust
Het zeer dunbevolkte platteland is een onovertroffen plek om bij te komen van de drukte van stad en strand. In de kleine dorpjes lijkt de tijd stil te staan. Wie een beetje wil meedoen in de wereld is al lang vertrokken naar de grote stad. Echt verlaten wordt het in natuurpark Serra da Estrela (sterrengebergte). In deze stenen woestenij geniet je in stilte. Van enorme rotsblokken die nonchalant rondslingeren in het landschap, van meertjes en ravijnen en van bijzondere vogels als de hop en de slangenarend.

Handige tips!

 • Enige rijervaring in de bergen is tijdens onze reizen gewenst. Uw combinatie moet een bergpas van 12% kunnen nemen. De kwaliteit van het wegennet is soms matig. Zomaar even de auto stilzetten mag in Portugal niet op bruggen, viaducten en in tunnels. Parkeren? Niet vlak bij een spoorwegovergang, een tankstation of een tramhalte. En niet binnen 50 meter van een onoverzichtelijke wegsituatie.
 • Tijdens de meeste excursies wordt veel gewandeld. U dient daarom goed ter been te zijn en een goede gezondheid is gewenst.
 • Houd er rekening mee dat sommige faciliteiten op campings, zoals zwembad of winkel, in de winter of het voorjaar gesloten kunnen zijn. Daarnaast is de beschikbare ruimte en het sanitair soms anders dan u gewend bent.
 • Welke vis staat er op de menukaart?
  bacalhau – stokvis (kabeljauw)
  sardinhas – sardine
  calamari – inktvis
  carapau – makreel
  atum – tonijn
  linguado – tong