Zuidoost-Europa

Item

Reis door een roerige geschiedenis

De veelbewogen geschiedenis en verschillende invloeden maken de Balkan tot een plek in Europa waar je meer over wilt weten. Geschiedenis is overal, net als prachtige natuur en de gastvrijheid van de vriendelijke bevolking.

Na een roerige geschiedenis is de Balkan al jaren bezig aan een comeback. De optimistische bewoners, waarvan sommigen tijdens luchtaanvallen in de jaren negentig bij elkaar kwamen in een bar onder het mom van ‘laten we er tóch een leuke dag van maken’, zorgen er nu voor dat de Balkan een fijne plek is voor een vakantie. Met veel gastvrijheid ontvangen ze iedere bezoeker en zorgen ze ervoor dat gasten met een goed gevulde maag hun reis door deze prachtige streken kunnen vervolgen. Een reis op weg naar het volgende hoofdstuk in een indrukwekkende geschiedenis.

Natuurschoon
De natuur is overweldigend mooi in de nationale parken van de Balkan. Zo heeft Nationaal Park Durmitor in Montenegro de bijnaam ‘de Montenegrijnse Alpen’ vanwege de vele bergtoppen en meren. Nationaal Park Plitvice in Kroatië is adembenemend: zestien kristalheldere meren zijn trapsgewijs geschakeld en zijn met elkaar verbonden door watervallen. Ook een bezoek waard: de bron van de Bunarivier in Bosnië en Herzegovina.

Langs de kust
De kerken, kloosters en andere overblijfselen uit verschillende periodes van overheersing vormen een belangrijke trekpleister van de Balkan. De vele indrukwekkende ruïnes verwijzen naar vervlogen tijden. Maar er is meer: zo maakt de kustlijn van bijna 1.800 kilometer Kroatië tot een geliefde strandbestemming. Het helderblauwe water zorgt meteen voor een ver-weg-vakantiegevoel, terwijl de reisafstand naar de Adriatische kust vergelijkbaar is met die naar Noord-Spanje. Bijzonder aan de lange, smalle kuststrook zijn havensteden zoals Split en in het uiterste zuiden Dubrovnik, bekend van onder meer de huizen met oranje dakpannen die zo prachtig afsteken tegen de kleur van het zeewater. Minder groot maar zeker zo mooi is Trogir, vlak bij Split. De 2.300 jaar aan tradities – invloeden van Grieken, Romeinen en Venetianen – maken van deze havenstad één groot museum. Ook de stad Pula in het noorden van Kroatië is rijk aan historie. Het amfitheater is al bijna tweeduizend jaar de plek van spektakel: vroeger gladiator- en riddergevechten, nu is dit ’s zomers de thuislocatie van het filmfestival en kun je er luisteren naar opera en andere concerten.

Item  Item  Item

Niet te missen in Montenegro
Naast het natuurschoon van Montenegro mag je ook drie plaatsen niet missen. Budva is een toeristisch stadje met een oud centrum (Stari Grad) en verschillende kerken die beslist een bezoek waard zijn. Aan de voet van het Lovcen-gebergte ligt Cetinje, bekend van onder meer het klooster dat meerdere malen werd verwoest, maar altijd weer werd opgebouwd. En ook het stadje Kotor, waar in de zomer luxe jachten aanmeren in de fjord-achtige haven, is vanwege de mooie mix van natuur en cultuur een bezienswaardigheid.

Wijnlanden
Landinwaarts, in het oosten van Kroatië, vormt de Donau de grens met Servië. De zijtak Sava is de natuurlijke grens met Bosnië en Herzegovina. Maar de heuvels vol wijnranken kennen geen landsgrenzen en zorgen voor een gezamenlijke liefhebberij. De overvloedige maaltijden die op de Balkan worden voorgeschoteld gaan vaak gepaard met een glas rood of wit van de tientallen druivensoorten die goed gedijen in het prettige klimaat van Zuidoost-Europa. Hier zijn ‘huisgemaakt’ en ‘biologisch’ geen trend; dit is de wijze waarop al honderden jaren met veel liefde wijn wordt geproduceerd, gewassen worden verbouwd en oogsten worden bereid tot de lekkerste schotels, vaak volgens familierecept. De pure en kleurrijke smaken van de Balkan.

Handige tips!

  • Het hoofdwegennet is in Zuidoost-Europa over het algemeen prima maar soms is het wegdek nog van slechte kwaliteit. De wegen door kleine dorpen en rond campings kunnen soms wel wat smal zijn. Specifiek onze reis "De Grote Balkan ronde, vergt veel van mens en materiaal.
  • Wettelijk gezien geldt in Macedonië en Albanië dat een eenassige caravan niet langer dan 6 meter mag zijn, een twee-assige caravan niet langer dan 10 meter. Campers mogen niet langer
    dan 8 meter zijn.
  • Met name Kroatië telt veel grote campings met moderne faciliteiten (het loont de moeite om jouw fiets mee te nemen). Met uitzondering van Slovenië zijn de campings in de andere landen vaak sober en beschikken zij over minder faciliteiten.
  • De landen van voormalig Joegoslavië maken een inhaalslag. Zo is het historische centrum van Dubrovnik (Kroatië) met hulp van Unesco gerestaureerd. Op andere plekken zijn de gevolgen van de oorlog, zoals beschadigde overheidsgebouwen of huizen, soms nog duidelijk te zien.