Zuid-Europa

Item

Mediterraans genieten in Italië en Griekenland


De rijke cultuur, het zonnige weer en het heerlijke eten. Het zijn drie zalige overeenkomsten tussen Italië en Griekenland. Beide landen hebben zó veel te bieden. Wat dacht u van het Colosseum en de Akropolis, van kunststad Florence en godenstad Olympia!

Rome is als een mooie vrouw: u blijft kijken. Op elke hoek van elke straat is wel iets moois te zien, te beleven of te proeven. Het Vaticaan met de onvolprezen Sixtijnse Kapel, het Colosseum waar u kunt leren over gladiatorengevechten, en natuurlijk de romantische Trevi-fontein. Wie een muntje in het water gooit, weet zeker dat hij hier terugkomt, zo gaat het verhaal. Het is niet moeilijk om hoteldebotel verliefd te worden op deze Italiaanse schone.

Eten zoals de Italianen
Eten is erg belangrijk in Italië en neemt een groot deel van de dag in beslag. Het ontbijt bestaat uit niet meer dan een croissantje en een cappuccino, maar met de lunch en het diner pakken ze uit. De lunch duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur en het diner begint pas na 20.00 uur. Restaurants die eerder dan 20.00 uur open zijn, zijn vaak toeristisch en het eten is er vaak niet zoals echte Italianen het gewend zijn. Als u 20.00 uur toch een beetje laat vindt, kunt u naar een enoteca, een wijnbar waar je een regionaal wijntje kan drinken en hapjes of een lichte maaltijd kunt krijgen.

Pizza di Mama
Een vakantie in Italië is niet compleet zonder overheerlijke pasta’s en pizza’s en uiteraard een Toscaans wijntje. Want Italië beschikt over een uitstekende keuken. Proef eens de pizza’s in een klein, lokaal restaurantje. In onze ogen misschien wel een tikje eenvoudig ingericht maar na één hap van de pizza met krokante, dunne bodem en perfect gesmolten mozzarella, is dat plastic geruite tafelkleedje ineens het mooiste dat u ooit hebt gezien. De pizzabakkers zullen grijnzend toekijken vanuit de keuken, want hier weten ze hoe je toeristen kunt verrassen.

Kunst, kunst, kunst
Florence is een prachtig plaatje en cultureel minstens zo goed bedeeld als Rome. De hoofdstad van Toscane is één van de belangrijkste kunststeden van Europa. Hier vind je onder andere de David van Michelangelo en veel werken van Leonardo da Vinci. Al dit moois is gehuisvest in Galleria degli Uffizi, het museum met een van de grootste kunstcollecties ter wereld. Florence is schitterend om doorheen te lopen, met haar prachtige kathedraal op het altijd drukke Piazza del Duomo. Vergeet vooral niet de brug Ponte Vecchio te bewonderen, samen met een lekker, kleurrijk ijsje van een gelateria. Enorme coppa’s met cannella, limone en pistacchio. Viva la dolce vita!

Item  Item  Item

Griekse Goden
Tussen de Romeinse beschaving en de oude Grieken zit in Italië niet meer dan een dag: zolang duurt de boottocht van Ancona naar Patras, richting Olympia. Het oude Olympia was eigenlijk geen stad maar een tempelcomplex. Het is de bakermat van de Olympische Spelen en het heiligdom van oppergod Zeus. Ter ere van hem zijn hier in 776 voor Christus de Olympische Spelen begonnen en daar hebben we nu nog plezier van. Op het schiereiland Peloponnesos ligt ruïnestad Mystras, dat zeker niet onder doet voor Efeze of Pompeii. De spookstad ligt tegen een steile berg en laat het Byzantijnse Griekenland zien. Bovenop de berg staan de overblijfselen van een burcht uit 1249. Ook de imposante vestingmuren zijn goed bewaard gebleven, net als een aantal kerken en kloosters, waar nog een handjevol nonnen woont.

Het Olympisch Stadion
De eerste antieke Olympische Spelen werden gehouden in Olympia. In Athene werd in 329 voor Christus een stadion gebouwd en er konden zo’n 50.000 mensen in. In 1870 werden de resten van het stadion ontdekt en begon de restauratie. In 1896 vonden er de eerste moderne Olympische Spelen plaats. Voor de Spelen van 2004 volgde weer een restauratie, er werd plaats gemaakt voor 70.000 mensen. In Olympia wordt nog altijd de Olympische vlam ontstoken met zonlicht en in estafette naar de bestemming gebracht.

Athene
Athene is een boeiende stad waar talrijke bezienswaardigheden uit de Griekse oudheid efficiënt dicht bij elkaar liggen, met vlak daarbij het moderne Athene. Alsof ze de stad gemaakt hebben voor reizigers. Bewonder hier de Akropolis, de oude bovenstad waar de resten staan van het Parthenon, de tempel van godin Athene.
Van veel latere datum is het Romeinse Forum en de agora, de oude markt. Hier wordt de periode van Romeinse overheersing zichtbaar met ruines uit die tijd. Neem ook de tijd om rond te slenteren in de volkswijk Pláka. Pláka is een bezoek meer dan waard, alleen al vanwege de eethuisjes die u hier vindt. Probeer eens een pita met gyros aan het Omoniaplein, of een heerlijke kofta in één van de authentieke tavernes.

Verkeer

  • Italianen en en Grieken staan bij andere Europeanen te boek als de slechtste chauffeurs van Europa. Het is niet per se onveiliger op de Italiaanse en Griekse wegen, het ligt vooral aan de manier waarop er gereden wordt. Met nogal veel temperament en snelheid, houd daar dus rekening mee als u de weg opgaat.
  • De meeste reizen gaan door de bergen en enige ervaring met het rijden in de bergen is zodoende gewenst.
  • De kwaliteit van de wegen zijn niet overal zoals u die in Nederland gewend bent.

Azuurblauwe zee

U hóeft in Griekenland niet met servies te gooien voor geluk, u kunt ook gewoon wat langer blijven. Reis verder naar Delphi voor goddelijk advies van het orakel. Nu doen we lacherig over iemand die orakelt, maar toen was de priesteres van dienst, de pythia, een heel belangrijke adviseur. Zowel van machthebbers als krijgsheren, én van het gewone volk. Op zoek naar rust? Maak dan een omweggetje langs de idyllische bergdorpjes van Pilion en blaas daarna uit op een prachtig strand langs de azuurblauwe zee. Op z´n Grieks, met een ouzo in de hand om alles eens rustig te laten bezinken. De Griekse én Romeinse Goden zijn u op deze reis goed gezind!

Handige tips

  • In Griekenland wordt het drinken van kraanwater afgeraden, het is beter om flessen mineraalwater
    te kopen. Het leidingwater in Italië kunt u drinken, tenzij u de vermelding ‘Acqua non potabile’ tegenkomt.
  • In zowel Italië als Griekenland wordt rond het middaguur siësta gehouden. Veel winkels zijn dicht tussen 13.00-16.00 uur.
  • Temperaturen in Italië en Griekenland kunnen ver boven de 25 graden komen. In de steden en bij excursies wordt veel gewandeld en is een goede lichamelijke conditie gewenst. De conditie van de kampeerterreinen variëren per camping. De plaatsen zijn niet altijd ruim en het is soms passen en meten.
  • In Italië zijn de regels voor de maximum snelheid in het verkeer een stuk duidelijker dan in Nederland. Binnen de bebouwde kom mag u 50 km/uur, buiten de bebouwde kom 90 km/uur, op de autoweg 110 km/uur en op de autosnelweg 130 km/uur. Met een caravan of aanhanger gelden respectievelijk 50 km, 70 km, 70 km en 80 km/uur. In Griekenland gelden dezelfde maximum snelheden, alleen mag u hier met een aanhanger 80 km/uur buiten de bebouwde kom.
  • In Italië en Oostenrijk rijdt u veel over tolwegen. Houdt u per reis rekening met in totaal 55 à 200 euro extra aan tol en vignetten. Meer informatie vindt u op www.anwbkampeerreizen.nl bij de reisbeschrijving.