West-Europa

Item

Door de natuur en aan tafel

Tussen het glooiende Engeland in het zuiden en de Schotse Hooglanden in het noorden van Groot-Brittannië ligt een lappendeken van landschappen. Hier zíet u niet alleen het beste van het eiland, u próeft het ook.

‘Britain’s breathing spaces’, zo noemen de Britten hun vijftien nationale parken. Stuk voor stuk zijn het bijzondere natuurgebieden waar je op adem kunt komen. Ze vormen een mooie leidraad voor een rondreis door Groot-Brittannië: de nationale parken vertellen het verhaal van de streek en laten zo de verschillen zien tussen het ruigere Schotland in het noorden, de moors en meren in het midden, de ruige kusten van Wales en het zonnige en glooiende heuvelland in het zuiden, met de bekende badplaatsen, waar het vaak nét even warmer is.

Tuintrends
De Britten hebben van tuinieren hun nationale hobby gemaakt. Tuintrends en nieuwe plantensoorten vinden vaak hun oorsprong in Groot-Brittannië. Kleurige borders, strakgemaaide grasmatten, goedgevulde potten en klimmers langs oude muurtjes: geen vierkante centimeter blijft onbenut. Veel tuinen zijn tijdens het zomerseizoen geopend voor bezoekers. Een lijst van open tuinen is te vinden op www.ngs.org.uk en op www.greatbritishgardens.co.uk.

Het zuiden: zon en zee
Het New Forest National Park in het zuiden van Engeland, vlakbij Southampton, was ooit een koninklijk jachtterrein. Het bos heeft nu de hoogste concentratie oude bomen van heel West-Europa, met 800 jaar oude eiken en zelfs 1.000 jaar oude taxusbomen! In het zuiden van het park kunt u overvaren naar Wight, het eiland waar Queen Victoria haar zomerresidentie liet bouwen. En die plek koos ze niet voor niets, want behalve imponerende kliffen heeft het eiland ook prachtige stranden. Ze maken geen deel uit van een nationaal park, maar zo’n vijftien stranden zijn wél bekroond met een prijs. Verder naar het zuidwesten van Engeland trekt nationaal park Dartmoor, in het graafschap Devon, de aandacht. Tussen de glooiende heidevelden doemen granieten rotspunten in alle soorten en maten op. Ze geven het landschap een dramatisch en mysterieus tintje.

Het westen: wonderlijk Wales
Ook Wales kent een aantal prachtige nationale parken, zoals de heuvelachtige graslanden en bossen van Brecon Beacons. En de indrukwekkende Pembrokeshire- kust: een gebied met ruige kliffen en bijzondere stranden, zoals Abereiddy Beach. Verpulverde grijze leisteen zorgt hier niet alleen voor een bijzondere kleur van het strand, het geeft het water in de baai ook een helderblauwe kleur. Het verklaart de bijnaam ‘Blue Lagoon’. Het nationale park waar al het moois van Wales samenkomt is Snowdonia. Of Eryri, zoals de Welshmen zeggen, de plek van de adelaars. Negen bergketens bedekken meer dan de helft van het park, met als hoogste berg Snowdon met een top van 1.085 meter. De bergen worden afgewisseld door meren, rivieren, bosgebieden en een ruige kust in
het westen. Aan de rand van dit typisch Britse landschap wacht je een verrassing: de mediterrane oase Portmeirion, een kleurrijk dorpje waarvoor architect Sir Clough Williams-Ellis zich overduidelijk heeft laten inspireren door Italiaanse architectuur.

Item  Item  Item

Schotse whisky
Whisky is in Schotland niet zomaar een drank, het is verheven tot de nationale drank. Sterker nog: uisge beatha, de Gaelische naam voor whisky, betekent ‘levenswater’. Het begon eeuwen geleden met een natte gerstoogst, daar bleek je geweldige whisky van te kunnen maken. Een bekend whiskygebied is Speyside, ten oosten van Inverness. Hier vindt u de Malt Whisky Trail langs verschillende destilleerderijen. En voor in de agenda: op 21 mei 2016 is het World Whisky Day, met proeverijen in heel Groot-Brittannië!

Het midden: Engelse moors en meren
Het midden van Groot-Brittannië is het land van Beatrix Potter en van de zusters Brontë. Klassiekers als Wuthering Heights spelen zich af in dit glooiende landschap van heide en veenmoerassen met daarin de bekende stenen muurtjes en schapen die de weide kortwieken. Yorkshire Dales National Park leent zich voor een lieflijk ommetje, terwijl het iets westelijker gelegen Lake District,
het grootste nationale park van Groot- Brittannië, zeer pittige wandelingen biedt. De schoonheid van de streek werd in 1820 beschreven door dichter William Wordsworth; zijn reisgids leidde een kleine 200 jaar geleden al toeristen naar het Lake District.

Apps voor onderweg
Naast de gewone apps met reisinformatie zijn er ook apps met leuke weetjes. Zo geeft ‘Scotland’s Pubs – A Story to Tell’ (iPhone & Android, gratis) het verhaal achter de pub waar je in zit. De ‘Wales Coast App’ (iPhone & Android, gratis) brengt u naar de mooiste stranden van Wales. En met de app ‘Museum of London: Streetmuseum’ (iPhone & Android, gratis) richt u de camera van uw telefoon op een bepaald punt in Londen. U ziet dan meteen historische foto’s van deze plek opduiken!

Het noorden: Schotse toppen
Dat pieken nog veel hoger kunnen, bewijzen de Schotten. Ben Nevis is met 1.344 meter de hoogste berg van Groot- Brittannië. De top ligt niet in een officieel nationaal park, maar met slechts vijf miljoen inwoners is er in Schotland alle ruimte voor prachtige natuur. Een markant punt in de Schotse Hooglanden is het mysterieuze en langgerekte Loch Ness. Nog dagelijks zijn mensen op het meer op zoek naar Nessie, het monster uit de legende. Vooralsnog zonder succes. Makkelijker te spotten zijn de visarenden in nationaal park Loch Lomond &The Trossachs, de wilde katten in Cairngorms National Park en de zeehonden rond de Summer Isles, een archipel in het noordwesten van Schotland. En Chanonry Point, vlak bij Inverness, is een van de beste plekken in Europa om dolfijnen te kunnen zien, vaak gewoon vanaf het strand!

Handige tips!

  • Een full English breakfast bestaat uit bacon, worstjes en eieren, vaak met gebakken extra’s zoals champignons en tomaat. Elke regio kent een variant; zo krijgt u er in Cornwall aardappelcake bij en in Wales serveren ze laver bread, gebakken roodwier, als koek bij het ontbijt.
  • Al halverwege de 19de eeuw waren er fish and chips-shops in Groot-Brittannië. Het populaire gerecht staat vrijwel overal op de kaart en is ook als afhaalgerecht verkrijgbaar. Kabeljauw of schelvis wordt voorzien van een laagje beslag en vervolgens gefrituurd. U krijgt er friet (chips) bij.
  • Van het kopje thee aan het einde van de middag maken de Britten een feestje. Bij een afternoon tea horen namelijk zoetigheden als scones (broodcakejes) met jam of dikke room, koekjes en taartjes. Bij een luxe variant worden ook hartige sandwiches geserveerd.
  • De combinatie van schapeningewanden, havermout en kruiden verpakt in een schapenmaag maakt het nationale gerecht van Schotland voor veel buitenlanders weinig aantrekkelijk. Toch proberen? U vindt haggis in restaurants door het hele land en er zijn zelfs vegetarische varianten beschikbaar. Smal Caravans of campers breder dan 2.30 meter worden in verband met de smalle lokale wegen ontraden.