Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Kampeerreizen van ANWB probeert u zo goed mogelijk te informeren. Toch kan het zijn dat u vragen heeft over uw reis. Om u nog beter van dienst te zijn hebben we een lijst opgesteld met veel gestelde vragen. Mocht u hier niet het antwoord op uw vraag kunnen vinden, dan kunt u uw vraag stellen via het contactformulier.

Zijn alle aangeboden reizen exclusief voor ANWB-leden?

Deelname aan de Kampeerreizen van ANWB is voor iedereen. U hoeft dus geen lid te zijn van ANWB om deel te nemen aan onze reizen.

Waarom moet ik juist voor een reis van Kampeerreizen van ANWB kiezen?

Een vakantie met Kampeerreizen van ANWB is de meest ideale manier om onder zeer vakkundige begeleiding exclusieve reizen te maken naar tal van interessante bestemmingen. Onder het motto 'niets moet en alles mag' reist u met de eigen camper of caravan naar bestemmingen in bijna alle landen in Europa en bovendien naar Marokko. Of u vliegt naar een ander continent om daar met een volledig uitgeruste huurcamper avontuurlijke reizen te ervaren en te beleven. Alle reizen zijn volledig voorbereid. De routes zijn gereden, de campings geselecteerd en geboekt, de excursies met zorg uitgekozen en prima maaltijden met de restaurants doorgesproken. Kenmerkend voor onze kampeerreizen is, dat ze allemaal worden begeleid door gediplomeerde reisbegeleiders. Vooral de technische kennis van onze begeleiders is uniek en volstrekt niet te imiteren! Tijdens kampeerreizen en fietskampeerreizen reist zowel technische als toeristische begeleiding mee. Tijdens de campingrondreizen reist alleen een technische equipe mee.

Alleen op de camperreis door Zuidelijk Afrika naast de toeristische begeleiding ook technische ANWB Begeleiding meereizen. In America en Canada is de technische ondersteuning in handen van de camperverhuurder.

Ik ben niet in het bezit van een eigen camper of caravan, kan ik toch deelnemen aan een kampeerreis?

Er zijn diverse mogelijkheden om deel te nemen aan onze reizen als u zelf geen camper of caravan heeft. U kunt kiezen voor onze verre reisbestemmingen waar ter plaatse een camper voor u klaar staat. Tevens is het mogelijk om voor onze Europese reizen een camper te huren. Wij werken samen met onze ANWB partner Travelhome. Via Travelhome.nl of camper.nl kan u een camper huren waarmee u deel kunt nemen aan onze groepsreizen in Europa.

Is het van cruciaal belang dat ik op het aanmeldingsformulier mijn naam exact vermeld zoals op mijn paspoort of identiteitskaart is weergegeven?

Als u gaat reizen, dan is uw paspoort of uw identiteitskaart onmisbaar. Alleen op deze manier kunt u zich legitimeren. Het is van cruciaal belang dat de wijze waarop uw naam in dit document verwerkt is, exact zo op het aanmeldingsformulier wordt overgenomen. Immers alle brieven, formulieren en documenten die wij op kantoor voor u aanmaken en/of aanvragen (denkt u aan vliegtickets, boottickets, visum e.d.) dienen voorzien te zijn van de juiste naam.

Waarin verschillen de traditionele kampeerreizen t.o.v. de campingrondreizen?

Onze campingrondreizen zijn vergelijkbaar met onze kampeerreizen, waarbij u met uw eigen caravan of camper van camping naar camping reist. Dankzij het zelfstandige karakter van deze campingrondreizen geniet u van veel vrijheden. Kampeerreizen van ANWB verstrekt een routebeschrijving, reserveert de campings en geeft tips voor trips. Tijdens deze reizen is er geen toeristische reisbegeleider aanwezig, zodat u elke dag zelf uw eigen programma kunt bepalen. Wel wordt u door een equipe technische begeleiding terzijde gestaan bij technische mankementen aan uw auto, caravan of camper. Uiteraard kunt u bij hen ook terecht voor tips en trips maar zij hebben niet de functie van toeristische begeleider zoals bij de kampeerreizen. Op elke camping ontmoet u uw medereizigers en kunt u naar eigen inzicht activiteiten met de groep bespreken of ondernemen. Zo bent u verzekerd van technische hulp en bent u verder vrij om uw reis in te delen zoals u dat wilt.

Waarom moet ik de hoogte en lengte van mijn auto, caravan of camper vermelden bij aanmelding voor een reis?

Bij veel van onze reizen moeten we gebruik maken van een veerboot om ons reisdoel te kunnen bereiken. Daarnaast vragen sommige campings om de afmetingen van de kampeermiddelen voor de plaatsindeling. Wij moeten de bootmaatschappij of de camping de exacte gegevens van uw combinatie dan kunnen doorgeven. Vandaar dat wij u vriendelijk verzoeken de gegevens van uw auto, caravan of camper volledig op te geven bij boeking.

Welke bijkomende kosten kan ik nog verwachten?

Bijkomende kosten zijn: uw persoonlijke verzekeringen, het brandstofverbruik, de tolgelden, autobaanvignetten en evt. visumkosten of ferrytoeslagen, voor zover deze afhankelijk zijn van de afmetingen van uw auto/caravancombinatie of nog onbekend zijn bij het vaststellen van de reissom (dit staat dan nadrukkelijk aangegeven bij de reisinformatie). Vervolgens betaalt u per boeking € 2,50 als bijdrage aan het Calamiteitenfonds reizen.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Onderwegservice?

Alle informatie over de Onderwegservice vindt u hier.

Is het mogelijk om met 3 of meer personen per reisgezelschap te reizen?

Dat kan. Bij het bepalen van de reissom is er uitgegaan van twee personen per reisgezelschap (per aanmelding). Voor iedere volgende persoon geldt een andere, lagere reissom. De korting verschilt per reis en kan op telefonisch verzoek worden berekend.

Is er een minimum en maximum aantal deelnemers per reis?

Elke reis heeft een minimum en een maximum aantal deelnemers. In de regel ligt het minimum bij 12 equipes en het maximum 23 equipes voor de kampeerreizen. Het exacte aantal verschilt per reis. U vindt hierover meer informatie onder de tab [Aanvullende informatie] bij de desbetreffende reis.

Welke verzekeringen kan ik bij Kampeerreizen van ANWB afsluiten?

U gaat pas echt ontspannen op reis als u goed bent verzekerd. Dat is bij ons heel simpel want de door u gekozen verzekering boekt u eenvoudig via onze website of telefonisch. Uw factuur is tevens het verzekeringsbewijs, het reserveringsnummer is uw polisnummer. U ontvangt dus géén aparte polis.

Wat is de No Risk camperverzekering van Unigarant?

Bij het huren van een camper in Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië is een basisverzekering in de huurprijs van de camper inbegrepen. Elke verhuurder biedt weer een andere dekking in deze basisverzekering aan en veelal omvat de verzekering een lage aansprakelijkheidsdekking en een eigen risico bij bepaalde schades. Bij sommige verhuurders zijn bepaalde schades zelfs totaal uitgesloten. Hoewel verhuurders vaak aanvullende verzekeringen aanbieden om de aansprakelijkheidsdekking te verbeteren, schieten in onze ogen deze verzekeringen vaak tekort.

Speciaal hiervoor heeft Unigarant verzekeringen samen met ANWB dochter Travelhome een No-Risk- camperverzekering ontwikkeld. Deze No-Risk verzekering dekt uw risico's af. U kunt daarbij denken aan schade door verkeerd achteruit rijden of schade aan de onderkant van de camper bij het in of uitrijden van een tankstation. Let op: alle off-road schades zijn vaak uitgesloten in de basisverzekering, of er geldt een (hoog) eigen risico. Het gaat hierbij niet alleen over terreinrijden maar zodra de camper de weg verlaat naar een tankstation is men off- road. Met deze schades zijn vaak grote bedragen gemoeid. In de verplichte basisverzekering is een dergelijke schade soms maar gedeeltelijk of zelfs geheel niet verzekerd en u blijft achter met een eigen risico of een zelf te betalen schade. Verder valt reizen in Mexico niet onder de dekking van de Unigarant No-Risk camperverzekering.

In de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië gelden andere rechtsregels dan in Nederland en daarom is het van belang dat deze risico's goed worden afgedekt. Dit is binnen de No-Risk camperverzekering goed geregeld. Met het afsluiten van de No-Risk camperverzekering bent u ook voor de uitgesloten schades en het betaalde eigen risico verzekerd. De kosten van het terugbrengen van de camper worden vergoed, indien u plotseling een beroep moet doen op de afgesloten reisverzekering. Daarnaast is er in de Verenigde Staten en Canada een extra rechtsbijstandverzekering opgenomen.

De rubrieken 'aanvullende bestuurdersaansprakelijkheid' (bij de Verenigde Staten en Canada) en 'cascoschade' (bij de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië) zijn bestemd als aanvulling op de bij de verhuurder van de camper afgesloten basisverzekering. Deze verzekering kan worden afgesloten voor iedereen die woonachtig is in Nederland, België of Duitsland.

Wanneer ontvang ik een bevestiging van mijn boeking?

Wanneer u uw reis geboekt heeft, ontvangt u binnen enkele dagen per e-mail een bevestiging. Indien de reis al is volgeboekt, nemen wij binnen enkele dagen telefonisch contact met u op om te overleggen over een mogelijk alternatief. Als u reserveert via internet, kunt u direct zien of de reis nog beschikbaar is.

Hoeveel bedraagt de aanbetaling en wanneer moet ik de restantbetaling overmaken?

U betaalt de prijs van de reis, € 2,50 bijdrage per boeking voor het Calamiteitenfonds reizen en (indien van toepassing) de verzekeringspremies. De aanbetaling bedraagt 20% van de totale reissom, vermeerderd met eventueel de premie voor de annuleringsverzekering. Het restantbedrag dient uiterlijk 6 weken voor vertrek te zijn overgemaakt. Op de factuur staan het aanbetalingsbedrag en het restantbedrag. Let op: u krijgt geen betalingsherinnering; u bent dus zelf verantwoordelijk voor het tijdig betalen van het restantbedrag.

Tenaamstelling rekening:

ANWB Leden- en kampeerreizen bv

IBAN:

NL42 RABO 0145649261

BIC: RABONL2U

Overige toeslagen en prijsverschillen in reissom

De reissom wordt altijd op basis van de meest actuele prijzen berekend, welke op onze website zijn gepubliceerd. Deze kunt u terugvinden onder het tabblad [Prijzen] bij elke reis. Kampeerreizen van ANWB behoudt zich het recht voor om de reissom van elke willekeurige reis dagelijks op de website te wijzigen. Het kan dan ook voorkomen dat medereizigers een andere reissom hebben betaald dan dat u heeft gedaan. Dit heeft te maken met Fluid Pricing, oftewel (vlucht) prijzen die verschillen naar gelang bezetting en tijdstip van boeking. In geen enkel geval kan Kampeerreizen van ANWB overgaan tot restitutie van het verschil in de reissommen.

Wanneer ontvang ik mijn reisbescheiden en waaruit bestaat deze informatie?

Alle informatie over uw reisbescheiden vindt u op de informatiepagina.

Na aanmelding voor een reis zijn mijn gegevens veranderd, moet ik dit doorgeven?

Mocht er na aanmelding voor de reis sprake zijn van andere gegevens, zoals een ander adres, paspoort, een andere auto, caravan of camper dan vragen wij u vriendelijk dit zo spoedig mogelijk door te geven aan onze service-afdeling (kampeerreizen@anwb.nl of 088-269 65 69). Zo beschikken wij altijd over de up-to-date gegevens.

Wat kan ik tijdens de reis van de reisbegeleiders verwachten?

Alle informatie over wat u van de reisbegeleiders kunt verwachten vindt u op de informatiepagina.

Onder welke voorwaarden is het mogelijk dat Kampeerreizen van ANWB wijzigingen mag maken aanbrengen in reeds gepubliceerde reizen?

Voor de uitvoering van het programma zijn wij mede afhankelijk van honderden contactadressen. De reizen worden ver van tevoren gepland. Tussen planning en uitvoering kan er iets voorvallen, waardoor een programma-onderdeel of een datum moet worden gewijzigd. Van enkele reizen zijn de data en routes van bijvoorbeeld vluchten en bootovertochten op het moment van samenstelling van ons reisprogramma nog niet 100% zeker. In geval van een ingrijpende wijziging wordt u daarover vooraf schriftelijk of telefonisch geïnformeerd. Hieruit voortvloeiende additionele kosten komen voor rekening van de reiziger.

Is Kampeerreizen van ANWB aangesloten bij de ANVR, Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds?

Op de reisovereenkomsten van Kampeerreizen van ANWB zijn de ANVR-reisvoorwaarden, de ANWB-reisvoorwaarden en de voorwaarden van de garantieregeling van de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) van toepassing. Tevens geldt voor sommige bestemmingen de garantieregeling van het Calamiteitenfonds. Meer informatie hierover vindt u op www.anwbkampeerreizen.nl/voorwaarden

Ik moet de reis wegens omstandigheden wijzigen of annuleren. Hoe gaat dit in zijn werk?

Het kan zijn dat u uw gemaakte boeking wegens omstandigheden moet of wilt wijzigen of annuleren. In de meeste gevallen brengt dit kosten met zich mee. Voor de exacte regels rond wijzigen en annuleren verwijzen wij u naar de ANVR-voorwaarden en de aanvullende ANWB voorwaarden.

Als de reis niet doorgaat wordt het betaalde bedrag dan terugbetaald?

Als de reis niet doorgaat wordt het gehele reeds betaalde bedrag aan u terugbetaald.

Wanneer kan ik de bevestiging van de boeking verwachten?

Indien u reserveert via internet ontvangt u per omgaande per e-mail de bevestiging. Indien u telefonisch boekt ontvangt u binnen een paar dagen de bevestiging per email of per post.

Is het mogelijk om af te wijken van de gepubliceerde reisdata?

Het komt nogal eens voor dat deelnemers op een andere datum dan gepubliceerd willen vliegen (camperreizen) of varen. Hierdoor kan het verblijf op de bestemming worden verlengd. In veel gevallen kunnen wij - uiteraard na akkoord van de vlieg- of ferrymaatschappij - dit verzoek honoreren. Soms heeft dat wel een consequentie voor de reissom, omdat wordt afgeweken van de eerder afgesproken (groeps-) data. Het afwikkelen van deze speciale verzoeken brengt mogelijk extra kosten met zich mee. Neemt u hiervoor contact op met ons kantoor.

Kan Kampeerreizen van ANWB een reis annuleren?

Het kan voorkomen dat ANWB Kampeerreizen een reis moet annuleren wegens onvoldoende deelname. Wij zullen u hiervan persoonlijk telefonisch of per e-mail op de hoogte stellen uiterlijk 4 weken voor vertrek. Zo mogelijk bieden wij u een alternatief aan. U bent geheel vrij om hier wel of geen gebruik van te maken. Reeds betaalde reissommen worden uiteraard terugbetaald, dan wel verrekend met de reissom van de door u gekozen alternatieve reis. Zodra een reis het minimum aantal equipes heeft bereikt en de reis door kan gaan, staat er op de website 'Gegarandeerd vertrek'.

Mag ik mijn huisdier meenemen?

Om praktische redenen is het bij AL onze andere reizen niet mogelijk, omdat bij tal van campings en restaurants huisdieren verboden zijn. Ook heeft de praktijk ons geleerd, dat ook de braafste hond en de liefste kat door andere deelnemers beschouwd kunnen worden als een vorm van overlast en voor mensen met allergie een serieus probleem kunnen zijn.

Welke reisvoorwaarden worden er gehanteerd?

Kampeerreizen van ANWB is aangesloten bij het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen en bij de Vereniging van ANVR-Reisorganisatoren. De reizen in deze brochure worden aangeboden onder het beding dat de ANVR-Reisvoorwaarden van toepassing zijn. Deze vereniging hanteert strenge normen voor het lidmaatschap en bevordert de kwaliteit van de reizen en van de informatie daarover. De reisvoorwaarden staan gepubliceerd in de ANVR-brochure. Op de website kunt u deze informatie ook bekijken. Voor de cruises en verre bestemmingen gelden afwijkende voorwaarden, deze kunt u terugvinden bij de desbetreffende reis. Op onze reizen zijn ook de aanvullende ANWB Reisvoorwaarden van toepassing.

Wat is Stichting Garantiefonds Reizen?

Kampeerreizen van ANWB is aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Alle in dit programma gepubliceerde reizen vallen daarom onder de garantie van SGR. Dit houdt in, dat de consument ervan verzekerd is zijn vooruit betaalde reisgeld terug te krijgen, als de wederpartij door financieel onvermogen de overeengekomen tegenprestatie niet kan nakomen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Kampeerreizen van ANWB is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen. Alle in dit programma gepubliceerde reizen vallen daarom onder de garantie van het Calamiteitenfonds. Dit houdt in, dat u als consument, die deelneemt aan een door ons georganiseerde reis:

•(Een deel van) uw reissom terugkrijgt, indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren.

•De noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt, indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.

•De verplichte toeslag voor het Calamiteitenfonds is € 2,50 per reservering.

Waarom geldt voor alleenreizenden vaak een toeslag?

De toeslag voor alleenreizenden wordt in veel gevallen veroorzaakt doordat er bij met name campings en bootovertochten, gelden betaald moeten worden per kampeermiddel o.b.v. 2 personen. Bij stellen kan dit bedrag door twee personen worden gedeeld maar bij alleenreizenden moet dit alleen worden betaald. De campings en ferry’s redeneren dat het ‘stukje ruimte dat een alleenreizende met zijn/haar kampeermiddel gebruikt net zo duur is als wanneer er met twee personen gebruik van wordt gemaakt’. Hoe meer overnachtingen of overtochten er bij een reis zijn, hoe groter het verschil over het algemeen zal zijn. Deze kosten worden aan Kampeerreizen van ANWB doorberekend door deze partijen en wij verrekenen dit in de toeslag voor alleenreizenden.

Hoe zit het met facultatieve excursies? 

Op de dagen dat er geen activiteiten zijn opgenomen in het reisprogramma, genieten de deelnemers van hun rust. De reisbegeleiding kan deze dagen gebruiken om voorbereidingen te treffen voor de volgende dagen.

U hebt van ons een overzicht gekregen van het programma van de door u bij Kampeerreizen van ANWB geboekte reis. In dit overzicht noemen we alle activiteiten en excursies die onderdeel zijn van het reisprogramma. Wij vinden het belangrijk om u via de "tips voor trips" die u als onderdeel van uw reisbescheiden ontvangt, te informeren over welke activiteiten u ter plaatse zelf nog kunt ondernemen en wat u daarbij van kampeerreizen van ANWB kan verwachten. Daarbij willen wij u erop attent maken, dat Kampeerreizen van ANWB niet verantwoordelijk is voor de excursies / activiteiten die niet zijn vermeld als onderdeel van het reisprogramma. Indien u een dergelijke activiteit wenst te ondernemen sluit u daarvoor rechtstreeks een contract met de aanbieder ter plaatse. Kampeerreizen van ANWB is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, als gevolg van deelname aan een zelf georganiseerde excursie of activiteit. Deelname is dus voor eigen risico

Mijn gezondheid laat te wensen over. Is dat erg?

Elke deelnemer aan onze reizen verklaart in het kader van zijn of haar boeking dat hij en/of zij die de boeking maken zodanig gezond en valide zijn dat zij in staat zijn (eventueel bijgestaan door de eigen partner) om de reis zonder hulp van derden te volbrengen". Indien blijkt dat u uw reis niet kunt voortzetten door uw gezondheidsituatie en deze situatie voor aanvang van de reis al bekend was, kunnen onze reisbegeleiders u ter plekke niet verder ten dienste zijn. Dit om het verloop van de reis voor andere deelnemers niet te belemmeren.

Kan ik zomaar mijn paspoort afgeven bij een camping of andere buitenlandse instantie?

De ANWB ontvangt vaak vragen over onvrijwillig afgeven van paspoorten bij recepties van hotels en campings. Ook voelen mensen zich niet gerust als hun documenten volledig worden gekopieerd. Wat gebeurt is dat fraudeurs met het BSN-nummer (het burgerservice nummer) contracten kunnen aangaan, uiteenlopend van abonnement voor mobiel tot openen bankrekening.

Wij raden aan dat vakantiegangers voorzichtig zijn met hun reisdocumenten (paspoorten en ID-kaarten).

 

Wat kunt u doen:

1. Liever niet afgeven voor langere tijd. Dan kan fraude worden gepleegd en u kunt zich elders, als dat nodig is (bv. auto-ongeval, bij artsbezoek, huren van object), niet identificeren. Op sommige campings kan Camping Key Europe worden gebruikt i.p.v. paspoort.

2. Als de receptie uw paspoort wilt kopiëren: scherm gevoelige gegevens als het BSN af. Dat kan door:

- gebruik een afdekhoesje

- download de ID-app van het ministerie - streep op de kopie uw bsn en foto door

- vermeld voor wie kopie is gemaakt.