Er is altijd een oplossing...

Reisbegeleiders Berend en Roelie Tiemens reisden in hun kampeervakanties heel vaak door Frankrijk in het spoor van de Tour de France. Zelf fietsen ze ook graag. Nu ze met pensioen zijn, is Berend technisch begeleider bij Kampeerreizen van ANWB. "Wij begeleiden vooral fietskampeerreizen. Fietsen, dat is echt iets van ons."

Welke fietskampeerreis heeft de meeste indruk gemaakt?

"Italië vonden wij het meest indrukwekkend. De fietsexcursies door Rome, langs het Vaticaan, het Colosseum... En op de fiets door andere prachtige cultuursteden zoals Pisa, Lucca en Ravenna, dat is puur genieten in een rustig tempo. De fietskampeerreis Denemarken vonden we wel meer een echte fietsreis, met veel rust en natuur, waar je in Italië veel steden bezoekt."

Heb je het onderweg druk met technische klussen?

"In een gemiddeld verslag van een reis staan zo’n 30 actiepunten. Soms heel simpel, zoals het repareren van een bril wanneer een boutje is kwijt geraakt. Technische problemen oplossen hoeft niet moeilijk te zijn. Laatst vroeg iemand mij of ik kennis heb van e-bikes, ‘want hij doet helemaal niets meer’. Mooi dat ze het zelf konden oplossen door toch maar de accu te plaatsen."

Welke reparatie was lastig?

"Toen bij tropische temperaturen een koelkast niet meer werkte in een nieuwe caravan, en er geen informatie of schema beschikbaar was. Ik heb een e-mail gestuurd naar de importeur en met alle gegevens en telefonische support van een technisch specialist heb ik de bedrading aangepast. Zo was het probleem snel opgelost. Een motormanagementstoring in een auto kan ook lastig zijn. Hiervoor heb je vaak merkspecifieke diagnoseapparatuur nodig. In één geval was zelfs na twee bezoeken aan gespecialiseerde dealerbedrijven in Frankrijk het probleem niet op te lossen. In overleg met de technische helpdesk en de Alarmcentrale van de ANWB hebben we vervangend vervoer geregeld."

Wat is jouw geheim? Je komt van alles tegen onderweg, maar je kunt niet overal verstand van hebben.

"Ik ben werkzaam geweest als technisch trainer bij een Zweedse bedrijfswagenproducent en ik was actief in de wielersport, onder meer als jeugdtrainer bij een wielervereniging. Als je een storing of probleem als een uitdaging ziet, vind je vaak wel een oplossing."

Kun je ons een advies geven, hoe we met zo min mogelijk problemen een kampeervakantie kunnen doorkomen?

"Zorg dat je je auto, camper, caravan of fiets goed kent. Ga eens rijden met de caravan in de heuvels om te zien hoe de auto reageert op klimmen en dalen. En als je gaat fietsen: leer het schakelsysteem van je fiets goed kennen. Ook met e-bikes moet er geschakeld worden in de heuvels en in bergachtige gebieden. Ik zie vaak mensen te zwaar trappen en dit kost jezelf en de accu onnodig veel energie."

Meer weten over de fietskampeerreis van aankomende jaar? Lees hier waar Berend en Roelie dit jaar heen gaan!