Oost-Europa

Item

Luilekkerland met rafelrandjes

Hippe koffietentjes, Sovjet memorabilia en middeleeuwse hoogstandjes. Het hippe en rauwe Oost-Europa is klaar om ontdekt te worden. Maak de sprong voorwaarts en geniet van deze jonge EU-leden. Van lokale lekkernijen tot een stukje geschiedenis.

"Aaah, heerlijk." Verkoel uw voeten eens in het water van het Piritastrand bij Tallinn, de hoofdstad van Estland. Om vervolgens op de heuvel Toompea te genieten van een mooi uitzicht over het middeleeuwse centrum met haar fraaie gotische kerken. Natuurlijk gevolgd door een bezoek aan het centrum van deze indrukwekkende stad. Dwaal met andere reizigers over het Raekoja plats, het Raadhuisplein, omringd door oude gebouwen en souvenirwinkeltjes om de dag af te sluiten op een terrasje waar u een wijnrode vette Verivorst, de lokale bloedworst, kunt proeven. Vergeet dan niet een toost uit te brengen met natuurlijk een glaasje wodka. "Tervist!" Oftwel: "Proost!"

Zon, zee en strand
Estland, Letland, Litouwen en Polen hebben gezamenlijk een enorm lange kustlijn langs de Oostzee. Oude communistische badplaatsen zijn nu nostalgische, soms best leuk opgeknapte plekken om te bezoeken. Zoals Palanga in Litouwen of Sopot in Polen. Maar pas op, het water is koud en niet altijd schoon. Voor verwennerij moet je aan de Zwarte Zee zijn, met haar lekker warme, rustige zwemwater en brede gouden stranden. Het gebied rond Constanta wordt ook wel de Rivièra van Roemenië genoemd.

Hip en westers
Waan u in een West-Europese stad wanneer u langs de helblauwe meren en indrukwekkende moerassen van Estland verder reist naar Riga, hoofdstad van buurland Letland. Bij een van de vele koffiehuizen kunt u genieten van een uitstekende cappuccino met mierzoet Lets gebak. Dat mag, het is tenslotte vakantie. En wees dan niet verbaasd wanneer u veel Westerse auto's en hip geklede Letten door de straten ziet flaneren. Dit is niet het Oost-Europa dat u voor ogen had. Om daar toch nog iets van mee te krijgen is een bezoek aan Milda, het vrijheidsmonument, zeker de moeite waard. De drie sterren die de vrouw op het monument vasthoudt, zijn de drie delen van het Russische rijk waaruit Letland is ontstaan. Wanneer u vervolgens een bezoek brengt aan de beroemde, vredige art nouveau-wijk van de stad merkt u weinig van Riga's woelige geschiedenis.

Stalin groet u
Dat is wel anders in Litouwen’s Gruto Parkas, ook wel 'Stalin's Wereld' genoemd, waar statige, donkere beelden uit de Sovjettijd staan opgesteld in het groene park. Studentenstad Vilnius daarentgen brengt u weer terug in de 21e eeuw. Struin over de grote Gariunai markt waar u ongetwijfeld een ketting met een amberkleurige barnsteen op de kop kunt tikken. Het verhaal gaat dat de verkopers deze stenen zelf op het strand vinden. Barnsteen spoelt daar vaak aan. Waar of niet, als u maar gelukkig bent met uw nieuwe aanwinst.

Geschiedenis
Na zich een tijdje te hebben afgescheiden, werden de Baltische Staten tijdens de Tweede Wereldoorlog weer ingelijfd door de communistische Sovjet-Unie. Polen, Tsjechië, Slowakije (toen nog Tsjecho-Slowakije), Roemenië en Bulgarije kwamen als Oosteuropese satellietstaten onder de invloedssfeer van de Sovjet-Unie en raakten zo verwikkeld in de Koude Oorlog met het Westen. In 1989-1990 vielen alle Oostbloklanden als dominostenen. Sinds die tijd krabbelen ze langzaam economisch op na hun toetreding tot de EU.

Item  Item  Item  Item

Luilekkerland
In Warschau, de hoofdstad van Polen, spreken de grauwe Sovjetflats boekdelen; deze stad is flink gebombardeerd. Het enorme Lazienki Park is redelijk gespaard gebleven en hier komt u naast de vele eekhoorns ook kastelen, een oranjerie en zelfs een amfitheater tegen. Wanneer u in de gelegenheid bent om inkopen te doen, probeert u dan eens een piwo, een lokaal biertje. Of heerlijke zoete chocoladekoeken die u op veel plaatsen kunt kopen. Wanneer u dan toch van lokale lekkernijen geniet, probeer dan eens sappige varkensworsten, vette vis en gevulde aardappelen met dotten zure room.

Makkelijk verdwalen
Vanuit Polen richting Slowakije, groeten de witte bergtoppen van de Hoge Tatra u. En ook hier weer veel lokale specialiteiten zoals palacinky: flensjes gevuld met chocolade. Praag is voor velen vaak een oude bekende maar verdwalen in de wirwar van straten, is niet erg. U blijft de ogen uitkijken. Eet eens een ijsje op de Karelsbrug en kijk uit over de Moldau, loop door het Gouden Straatje waar Kafka ooit woonde en waag de klim naar de historische Praagse Burcht. Zoveel cultuur en geschiedenis op een plek komt u misschien niet meer tegen tijdens uw reis. Zeker niet in combinatie met de vele invloeden van de westerse wereld die u hier tegenkomt.

Muziek in alle staten
Volksmuziek is groot in de Baltische staten, evenals klassieke muziek en koorzang. Vooral in Estland, waar het hele jaar door koorfestivals worden gehouden. Eens in de vijf jaar wordt in Tallinn één van de grootste zangmanifestaties ter wereld gehouden, het Estisch Zangfeest. Op het einde van het feest zingen zo’n 25.000 mensen. Muziekfestivals vind je veel in Riga, Vilnius en Klaipeda. Zo vindt in Riga elke zomer het Positivus Festival plaats, met populaire hedendaagse muziek. In februari kun je daar naar het Bach Muziekfestival.

Flaneren
Wat een contrast zijn de resten van het communisme in Boekarest. Een goed voorbeeld hiervan is het Paleis van Ceausescu. Dit enorme parlementsgebouw is na het Pentagon het grootste bouwwerk ter wereld. Last but not least is de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Flaneer over brede boulevards en bezoek de Russisch-orthodoxe Alexander Nevskikathedraal, met glimmend gouden koepels. Boven op Vitosha Mountain, de berg die tegen Sofia aan ligt, heeft u een wijds uitzicht over de stad.

Handige tips!

  • In elk land spreken inwoners hun eigen taal, maar in de regel kunt u zich met Engels goed redden in de grote steden. Veel ouderen spreken Duits, vooral in Transsylvanië.
  • Er is geen tijdverschil met Polen, Tsjechië en Slowakije. In de Baltische staten, Bulgarije en Roemenië is het een uur later dan in Nederland.
  • Baltische staten kennen een gematigd zeeklimaat met zeer aangename zomers en milde winters. Polen, Tsjechië, Slowakije, Bulgarije en Roemenië hebben een gematigd landklimaat met vrij koele winters en redelijk warme zomers. In Polen en Roemenië vindt u aan respectievelijk de Oostzee- en de Zwarte Zeekust een gematigd zeeklimaat met warme zomers en redelijk milde winters.
  • Estland, Letland en Litouwen kennen geen tolwegen. In Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië en Bulgarije wordt wel tol geheven op de meeste autosnelwegen. Afhankelijk van het gewicht van het voertuig is er een elektronisch vignet hiervoor. De regels verschillen per land.