Noord-Europa

Item

De allermooiste natuurwonderen

Op de spectaculaire vergezichten in Noord-Europa raak je niet uitgekeken. Dat geldt voor de bossen, meren, bergen en helemáál voor de fjorden van Noorwegen, uitgeroepen tot de mooiste ongerepte reisbestemming ter wereld!

Het vlakke en lieflijke Denemarken, de bossen en meren van Zweden, het ruige noorden van Finland, de uitgestrekte vlaktes in IJsland en de spectaculaire Noorse fjorden maken Scandinavië tot een van de meest ongerepte bestemmingen van Europa. Echte wildernis bestaat hier nog, en de Scandinaviërs delen hun natuur maar wat graag met bezoekers. Door het allemansrecht mag je op veel plekken vrij het landschap verkennen en zelfs bessen plukken of een vuurtje maken! Zolang je maar met respect met de natuur omgaat en de wildernis ook weer wild achterlaat.

Wilde dieren
Bij de 'Big Five' doemt wellicht een beeld van Afrika op, maar de Scandinavische landen hebben een eigen top-5 van bijzondere dieren die met een beetje geluk in het wild te zien zijn. In Zweden zijn dat bijvoorbeeld de eland, de beer, de lynx, de wolf en de veelvraat. Rendieren lopen in Finland, Zweden en Noorwegen gewoon langs de weg, vooral in het noorden. Ook in het water valt er van alles te ontdekken: in Noorwegen kun je mee op een walvissafari en langs veel kusten zijn bruinvissen te spotten.

Natuurkunst
Natuurwonderen zijn in Noord-Europa volop te vinden. Een van de meest ontzagwekkende 'openluchtkunstwerken' zijn de fjorden van Noorwegen. De U-vormige inhammen zijn gevormd door uitschuringen tijdens de ijstijden en hebben inmiddels een plek veroverd op de Werelderfgoedlijst van Unesco. National Geographic Magazine bestempelde de Noorse fjorden zelfs als 'de mooiste ongerepte reisbestemming ter wereld'! En ongerept zijn ze zeker, met groenbeboste rotspartijen, besneeuwde toppen, watervallen en kraakhelder water, waarin zelfs zeehonden en bruinvissen hun weg weten te vinden. Reizen door het bergachtige Noorwegen is een belevenis. De Golden Route tussen Trollstigen en de bekende Geirangerfjord is onvergetelijk: via talloze haarspeldbochten en langs typisch Noorse dorpjes bereik je de mooiste uitzichtpunten. En de wereldberoemde Flåmsbana, een indrukwekkend treintraject met flinke hellingspercentages, zorgt voor een magisch uurtje tussen fjord en bergtop.

Item  Item  Item

Lang licht
Tegenover de donkere, koude winters staan in Noord-Europa aangename en vooral lichte zomers. Want door hun ligging kunnen de Scandinavische landen rekenen op lange zomerdagen. Zeker ten noorden van de poolcirkel, waar in juni de zon een korte periode helemaal niet ondergaat, kun je in de weken daaromheen 's nachts buiten een boek lezen zonder extra verlichting. Maar ook in de zuidelijker gelegen gebieden is te merken dat de zomerdagen langer zijn dan bij ons.

Aan het water
De schoonheid van de Scandinavische natuur straalt ook af op de dorpen en steden. Hanzestad Bergen is, met zijn felgekleurde huizen tegen een achtergrond van groene bergen, een plaatje aan de westkust van Noorwegen. Ook de zuidelijker gelegen havenstad Stavanger - met in de buurt de grote ronde kei Kjeragbolten, ingeklemd tussen twee rotsen - is op een bijzondere manier met het rots- en kustlandschap verweven. Alle Scandinavische hoofdsteden hebben een link met het water: Oslo, Stockholm, Reykjavík, Helsinki en Kopenhagen liggen aan zee of in een baai. Ze zijn gemakkelijk te verkennen en vooral Kopenhagen leent zich goed voor een fietstocht door het centrum. De stad is al meerdere keren uitgeroepen tot 'beste fietsstad ter wereld'. De rest van Denemarken - het zuidelijkste land van Scandinavië, met bescheiden fjorden, veel natuur en een rijke noordse cultuur - verken je ook gemakkelijk op de fiets, al is het land niet zo vlak als menigeen denkt. Een mooie manier om kennis te maken met alles wat Noord-Europa zo uniek maakt.

Handige tips!

  • Fietspaden in Noord-Europa zijn schaars, maar fietsland Denemarken is daarop een uitzondering. Handig voor een dagtocht iets verder weg: veel bussen hebben een fietsenrek.
  • Niet te missen in Zweden: fika. De Zweden zijn dól op hun koffiepauzes met iets lekkers erbij. Populair zijn de chokladbollar (chocoladebollen) en de kanelbullar (kaneelbroodjes). In vrijwel elk restaurant en café vind je deze zoetigheden op de toonbank.
  • Enige rijervaring met auto en caravan in bergachtige gebieden is noodzakelijk bij onze reizen in Noord-Europa.