Midden-Europa

Item

Zwerven door Duitsland en Oostenrijk

Ergens tussen het eilandje Rügen in Noord-Duitsland en de toppen van de Alpen liggen hart & ziel van Europa. Waar precies? In een slaperig stadje langs de Donau, tussen wuivende rogge- en tarwevelden en in het bruisende en muzikale Wenen! Midden-Europa voelt voor veel mensen in Nederland een beetje als ‘thuis’. Landhuizen, dorpspleintjes, kerken, kunst, maar ook alledaagse gewoonten: ze zijn ánders, maar zo herkenbaar. Misschien is het die schöne blaue Donau die Oost- en West-Europa verbindt. Of zit de verbroedering in de gedeelde liefde voor barokke architectuur en voor de composities van Mozart en zijn tijdgenoten?


Regensburg, de feiten
Regensburg is een heerlijke stad om te bezoeken. Beleef het zelf, en laat u alvast overtuigen door de cijfers. Regensburg telt 1.500 gebouwen die onder de monumentenzorg vallen. Daarvan zijn er bijna 1.000 door Unesco als werelderfgoed erkend, waaronder die Steinerne Brücke over de Donau, de dom van Regensburg en de Goldener Turm. En dan te bedenken dat de bewoners van de 2.000 jaar oude stad overwogen hebben om alles plat te gooien voor nieuwbouw… Tot slot een vrolijk feitje: Regensburg heeft de hoogste kroegdichtheid
van Beieren!

Zwierige jugendstil
Kamperend langs de Donau ziet u de steden en het landschap van Midden- Europa van hun mooiste kant. De tijdloze rust van het kalme, voortkabbelende water, afgewisseld met levendige steden als Regensburg, Passau en natuurlijk Wenen. Uitgaan, genieten van cultuur en van de lichte dingen in het leven zit er in de volksaard. De steden lijken gemaakt om mooi te zijn. Maar zo lichtvoetig en vredig als ze er nu bij liggen, zo verliep het leven hier niet altijd. Neem Donaueschingen, waar een stadsbrand begin vorige eeuw een deel van de weelderig barokke huizen en gebouwen in de as legde. Heel vervelend voor de mensen van toen, maar er kwamen daardoor wel plekjes vrij voor zwierige jugendstil in de binnenstad, en daar kunnen de mensen van nu weer enorm van genieten.

De Donau en de wals
De Donau, die bij het plaatsje Donaueschingen haar naam krijgt, is de blauwe draad in menig kampeerreis en fietsvakantie in oostelijke richting. Vanaf hier walst het water naar de bijna 3.000 kilometer verderop gelegen Zwarte Zee. Is de rivier de bron van inspiratie geweest van generaties componisten? Of is het de stad Wenen die mensen in vervoering brengt? Mozart, Beethoven, Haydn, allemaal kwamen ze naar Wenen, ook in hun dagen al het centrum van de klassieke muziek. Deze stad beleeft u helemaal echt als u een uitvoering bijwoont van een klassiek concert in een van de befaamde muziektempels, zoals de Staatsoper, Volksoper of Musikverein.

Item  Item  Item 

Noord-Duitsland
Gegrepen door de geschiedenis, maar liever iets noordelijker op vakantie? Ook Noord- Duitsland laat zich lezen als een geschiedenisboek. Ontdek hoe het imposante Schloss Schwerin, ooit een vestingwerk, een school werd voor kleuterleidsters (in de DDR). Ondervind hoe fijn je kunt fietsen in Berlijn, om zo nóg beter te kunnen genieten van historische hoogtepunten als de Brandenburger Tor en Checkpoint Charlie. Geniet van de rust en de zee op het eiland Rügen, maar bezoek ook het enorme, vervallen Kraft dürch Freude-vakantiecomplex daar, een cadeau voor het volk uit de nazitijd.

Keizerlijke allure
In Midden-Europa reist u in het spoor van de geschiedenis. Schitterende paleizen, indrukwekkende burchten, handelssteden en landschappen vertellen mooie verhalen over de tumultueuze jonge jaren van ‘verenigd’ Europa. Schloss Schönbrunn in Wenen begon als een kasteel en ontwikkelde zich door de eeuwen heen van jachtslot tot megalomaan groot keizerlijk paleis van de Habsburgers – het verhaal van het bouwwerk houdt gelijke tred met de groei van het Habsburgse rijk in Europa. De beroemde keizerin Sissi was een van de bekendste bewoners van het paleis. Haar privévertrekken kunt u bezoeken.

Handige tips

  • In Duitsland is het gebruik én het bezit van flitspaalsignalering verboden. Verwijder voor vertrek alles wat flitspaalinformatie levert uit uw auto, óók van uw telefoon! In Oostenrijk is alleen radardetectieapparatuur verboden.
  • Populair in Midden-Europa is zuurdesembrood, stevig brood dat wat zurig smaakt. Dat komt door de melkzuurbacteriën in het deeg, die voor koolzuurgas en dus voor luchtig brood zorgen.
  • In Duitsland mag u veel steden niet in zonder milieusticker. Zo’n umweltzone wordt met borden aangegeven. Geen sticker op de auto? 80 euro boete.
  • Fietsen langs de Donau, u zou het er warm van krijgen. Gelukkig mag u op veel zand- en kiezelstranden in de rivier afkoelen. Waar? Kijk op www.austria.info/nl, zoek op ‘zwemmen’ en ‘rivieren’.