California en de canyons

Item

Van de Pacific tot de Grand Canyon

Tijdens deze camperdroomreis ziet u o.a. San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Yosemite, Zion, Bryce Canyon, Antelope Canyons en Napa Valley. Laat u fascineren door mooie en gevarieerde landschappen en de vriendelijke mensen.

Hippie-stad San Francisco heeft een reputatie van vrijheid, blijheid. De omgangsvormen zijn wat losser en daarom is de stad altijd populair geweest. De stad ligt op maar liefst 43 heuvels; geen wonder dat de kabeltram geliefd is bij toeristen. De tramrit naar het hoogste punt van de steile en bochtige Lombard Street is zelf een van de top-acts. De prachtige kustweg naar Los Angelos leidt onder meer langs Malibu en de witte zandstranden van Pismo Beach. In Los Angelos kun je je vergapen aan de sterrenstatus van Hollywood en Beverly Hills. Het leven van the rich & famous zelf beleven is welllicht leuker: ga een stukje lopen op het strand van Venice Beach, winkelen op Rodeo Drive en kunst bewonderen in het wereldberoemde Getty Museum.

Hoe anders is het binnenland van de Amerikaanse westkust. Het duurt even voordat je LA uit bent, maar dan is het ook echt gebeurd met de beschaving. Woestijn, spookstadjes en de eindeloos lange weg die eindigt in een zinderende horizon, that’s it. Toch liggen in dit uitgestrekte niemandsland de bekendste nationale parken van de VS, en de bekendste gokstad: Las Vegas. En de bekendste weg, Route 66. Die leidt onder meer naar The Grand Canyon. Het grootste deel van de Grand Canyon is een Indianenreservaat van de Hualapai Nation. De canyon is 446 kilometer lang en 1,5 diep! Vanuit Grand Canyon South kunt u de 40 km lange, magistrale East Rim Drive rijden. Die gaat vaak letterlijk over de kloofrand.

Antelope Canyon, Monument Valley, Capitol Reef, Bryce Canyon… de nationale parken van de VS zijn adembenemend mooi en tegelijkertijd ijzingwekkend ongenaakbaar. Grillige rotsformaties zonder een sprietje groen en diepe kloven van okerrood zandsteen, glad geslepen door een eeuwigheid aan regenwater en modder. Regenwater dat vele kilometers verderop in de bergen valt, verzamelt zich op weg naar beneden tot een levensbedreigende kolkende massa. Op de lange duur is daar geen berg tegen bestand.

Heel anders is Yosemite Nationaal Park in de Sierra Nevada, dichter bij San Francisco in de buurt. In dit park zijn de dalen uitgeschuurd door gletsjerijs. Het grijze graniet, de bossen met enorme reuzensequoias en de heldere, snelstromende riviertjes zijn juist verfrissend, een scherp contrast met de parken ten oosten van Las Vegas. Aan het einde van zo’n indrukwekkende reis is het fijn om even te relaxen. Dat kan in dé wijnstaat van de VS: Californië. Op naar Nappa Valley!

Tip
De tramrit naar het hoogste punt van de steile en bochtige Lombard Street in San Francisco.